Verslagen


Hier vind je al onze verslagen van de Algemene Vergadering van de Stedelijke Ouderen AdviesRaad:


VERSLAG OPEN ALGEMENE VERGADERING OAR

VRIJDAG 4 april 2014 – Stadhuis Kortrijk


Aanwezig: Schepen Philippe De Coene, Berthiel Van Betsbrugge, Ann Van Damme, Nathalie Deschacht, Freddy Nolf, Roger Adam, Francis Bekaert, Marc Vandenberghe, Martine Vanhoenacker, Jozef Messiaen, Martine Messiaen, Jacques Durnez, Ronny Hostyn, Noël Vandevenne, Nadia Rasson, Ruddy Demey, Marc Vandenberghe, Roland Demeyer, Ivonne Sercu, Herman Verbeke, Wilfried Bogaerts, Mia Treve, Erna Ghekiere, Rita Van de Velde, Leen Dessein, Albert Balduyck, Norbert Maes, Christiane Descamps, Raïs Mareel, Frans Christiaens, Emiel Damman, Luc Vandendriessche, Marc Detremmerie, Romain Debaere, Monique Desmet, Jozef Verplaetse, Andre Snaet, Arthur Vanmaele, Roger De Pourcq, Marc Meulenaere, Geert Coppens, Jacques Vanzieleghem, Georgette Fagoo, A. Van Maele, Josephina Vanderbeken, Bert Van Dierdonck, Marc Tournet, Magda Ockier, Veronique Ottevaere.


Verontschuldigd: Agnes Herpoelaert, Martine Lefebvre, Camiel Vertriest, Antoon Lozie, Jozef Bouckaert, Walter Deleu, Christiane Degroote, Jacques Vandenbulcke, Herman Vanhaute, Bart Denys, Magda Tahon – De Jonghe.


Verwelkoming en mededelingen
- De voorzitter verwelkomt de vergadering en legt uit waarom een open vergadering. Slechts 35 % van de bevolking is aangesloten aan één of andere vereniging. Met een open vergadering bereiken we ook mensen die niet aangesloten zijn.
- De OuderenAdviesRaad (OAR) heeft vanaf vandaag een nieuw logo. De S blijft behouden en staat nu voor Samenwerken met verenigingen, dienstencentra, niet aangesloten ouderen en iedereen die wil samenwerken. De OAR is ook een actieve partner binnen Buren voor Buren.
- De OAR werkt met drie werkgroepen: werkgroep advies werkt rond het geven van adviezen naar oa. stad en OCMW toe. Hun eerste thema is eenzaamheid, het volgende wordt wonen. De werkgroep verenigingen werkt aan een nieuw subsidiereglement en de werkgroep communicatie kijkt hoe we met nieuwe communicatiemiddelen de troeven van de OAR en van de ouderen beter in de media kunnen brengen.
Hierbij ook een warme oproep om onze facebookpagina te bezoeken en te liken https://www.facebook.com/ouderenadviesraad
- In de nieuwe brochure “Liever overdag” komen terug enkele voorstellingen onder de noemer “Op de koffie met”. De gegevens voor de opmaak van de brochure moeten binnen tegen 25 april. De werkgroep rond de binnenstad is ook terug druk bezig met het plannen van een activiteit voor de Ouderenweek.
- In september geeft de Provincie, te Kortrijk en in samenwerking met de OAR, een gratis cursus rijden en omgaan met de elektrische fiets. Meer info volgt nog.
- Op de autoloze zondag, 21 september 2014, wordt er in Kortrijk een rollatortreffen georganiseerd. Bedoeling is om de rollator een beetje uit de taboesfeer te halen, veel mensen schamen zich nog om met zo een toestel op straat te komen. Er wordt ook een gooi gedaan naar het wereldrecord om met zoveel mogelijk rollatorgebruikers een klein parcours af te leggen.
- De formulieren voor de toelagen zijn verzonden. Volgens de laatste instructies van onze dienst financiën moet nu ook het ondernemersnummer (BTW nummer) vermeld worden. Dat kan eventueel op het aanvraagformulier genoteerd worden.
- het verslag van vorige vergadering wordt goedgekeurd.


Plan nieuw Kortrijk
Ann Van Damme van de directie welzijn stelt zich voor. Ann zal een nieuw programma ouderenbeleid schrijven.


Het bestuursakkoord werd vorig jaar in een “Plan nieuw Kortrijk” gegoten. Dit plan bestaat uit 10 grote aandachtspunten die ook toegepast kunnen worden op het ouderenbeleid. In afwachting van de komst van schepen De Coene stelt Ann dit voor door middel van de powerpoint in bijlage.


Verwelkoming schepen De Coene, toelichting door en vragen aan de schepen
- Kortrijk telt ongeveer 75 000 inwoners en we zien drie opvallende trends
- de bevolking stagneert
- de bevolking vergrijst
- de bevolking verarmt ook de ouderen
Deze aandachtspunten vormen de basis voor een actieplan en na de opmaak van dit actieplan kan dit worden voorgesteld op een nieuwe open vergadering.

- gevaren bij veroudering
- niet meer deelnemen aan samenleving
- eenzaamheid
- armoede
- soms combinatie van drie bovenstaande
- Hier is een belangrijke rol weggelegd voor vrijwilligers cfr. Buren voor Buren

- Via het nieuwe beleid willen we de participatie bevorderen door:
- computerlessen op maat, @llemaal digitaal
- project Visite (zuiden van Kortrijk): via huisbezoeken bij ouderen noden opsporen
- oprichten dienst consumentenbescherming – consumenten sterker maken en
helpen besparen
- openen van een volksrestaurant: in samenspraak met de horeca, toegankelijke plek
waar men kan eten aan een tarief volgens inkomen (gelinkt aan pasje met code).
Personeel bestaat uit kwetsbare mensen die een horecaopleiding krijgen.
- openen van wijkgezondheidscentra met oa. dokter, kiné, maatschappelijk assistent,..
- toegankelijk maken van gebouwen
- oproep naar OAR om noden en problemen te melden en mening te uiten
- dansproject in Kortrijk en deelgemeenten met orkest en waar stijldansen kan
gepromoot worden. Voorzitter vraagt na of er hier interesse voor bestaat.

In het kader van deze acties doet de schepen een warme oproep naar vrijwilligers voor:
- jongsenioren voor dienst consumentenbescherming
- hulp te bieden als computerbuddies
- gidsen voor begijnhof : Sint – Annazaal wordt belevingscentrum ivm de geschiedenis van het begijnhof. Bovenzaal zal kunnen gereserveerd worden door verenigingen en in de kapel zullen voordrachten plaatsvinden. Opening voorzien op 3 juli.


Vraagstelling en suggesties


- Sociaal restaurant: waar kan die pas verkregen worden? Nog een kaartje voor bij de rest? Kan dit niet via identiteitskaart? Via uitpas?
Nog niet vastgelegd. Kan eventueel op stadhuis, via OCMW of dienstencentra. Goede suggestie om gegevens te koppelen aan identiteitskaart of andere kaart. Kan onderzocht worden of dit mogelijk is.
Schepen geeft nog wat uitleg ivm mogelijke locaties.


- Is bovenzaal St. Annazaal ook vernieuwd en is die toegankelijk?
Ja, deze zaal is ook vernieuwd en er is een lift.


- Alle deelgemeenten hebben ontmoetingscentrum of buurthuis. Een soortgelijk centrum wordt al lang gevraagd in Kortrijk-centrum. Vooral de verenigingen hebben hier een grote behoefte aan.


- De gezinsbond had onlangs een stichtingsvergadering van hun Provinciale werkgroep Armoede. Bestaat er een mogelijkheid om hierrond samen te zitten met de stad?
De schepen vraagt aan Maarten François om contact op te nemen met mevrouw Rita Van de Velde van GOSA Kortrijk.
De stad beschikt over een brochure en een prachtige film ivm armoedebestrijding. Die kan eventueel getoond worden op een volgende open vergadering.
- 18 kinderen op 100 worden geboren in armoede.
- streven naar gezonde betaalbare maaltijden door oa. kooklessen aan jonge kwetsbare gezinnen en project sociale kruidenier in samenwerking met bioboeren.
suggestie bij sociale kruidenier: tuinbouwschool hierbij betrekken.


- Wat denkt u over kangoeroe wonen en hoe ver staat men hiermee in Kortrijk?
De schepen van wonen, Wout Maddens, is aan het bekijken wat kan en hoe. Huizen moeten groot genoeg zijn en er voor aangepast zijn, reglementeringen moeten aangepast worden. In de Veldstraat bestaat er reeds een aangepaste kangoeroewoning. Probleem in Kortrijk is dat er 6 verschillende huisvestingsmaatschappijen zijn. Één maatschappij zou beter en werkbaarder zijn.


- Wat wordt er gedaan aan de slechte staat van sommige voetpaden? Nutsmaatschappijen breken de paden regelmatig open maar herstellen niet correct.
Voor het ogenblik zijn we volop bezig met het toegankelijk maken en het verbeteren van voetpaden en fietspaden. Er worden betere afspraken gemaakt met de nutsmaatschappijen.
Mankementen en gevaarlijke toestanden zeker melden aan 1777 en dit blijven doen.


- Hoe staat het met de reglementering op het plaatsen van verkeersborden en verkeerslichten ivm de toegankelijkheid voor rolstoelen?
Er bestaat hier reglementering rond en als het voetpad breed genoeg is moet er een vrije strook met een bepaalde breedte vrijgelaten worden. Als u hindernissen ondervindt zeker laten weten via meldpunt 1777.


- Waar eindigt vrijwilligerswerk? Vrijwilligerswerk schept geen banen?
- stad is niet bevoegd om een economisch beleid te voeren
- sommige mensen die de stad verlaten worden niet vervangen (geen ontslagen) om de financiën gezond te maken en te houden.
- we doen er alles aan om de sociale economie transparant te maken
- we zetten ook sterk in op activering – mensen begeleiden die moeilijk aan werk geraken.


- Hoe staat het met de vergrijzing van de verkleuring?
- 120 nationaliteiten in Kortrijk en deze mensen worden ook oud.
- bij sommige culturen worden ouders en grootouders automatisch opgevangen door kinderen en kleinkinderen.
- indien deze mensen moeten opgevangen worden in instellingen zal dit speciale zorgen vergen (taal, soms niet aangepast aan onze cultuur, maaltijden,..)


- Wanneer krijgen we in Kortrijk een nieuw station met toegankelijke perrons?
- voorzien voor 2020 – 2022
- station is inderdaad niet aantrekkelijk voor pendelaars en er zijn te veel obstakels.


De voorzitter bedankt de schepen voor de uitleg en alle aanwezigen voor hun interesse en sluit de vergadering af.

Verslag: Veronique

_______________________________________

VERSLAG OPEN ALGEMENE VERGADERING OAR

VRIJDAG 26 September 2014 – Stadhuis Kortrijk


Aanwezig: Schepen Philippe De Coene, Berthiel Van Betsbrugge, Ann Van Damme, Freddy Nolf, Roger Adam, Francis Bekaert, Marc Vandenberghe, Norbert Maes, Martine Vanhoenacker, Hendrik Detavernier, Jacques Laverge, Magda Ockier, Veronique Ottevaere, Jean-Marie Stichelbout, Jozef Messiaen, Agnes Herpoelaert, Martine lefebvre, Martine Messiaen, Jacques Durnez, Ronny Hostyn, Nadia Rasson, Ruddy Demey, Becquaert Eddy, Walter Deleu, Roland Demeyer, Ivonne Sercu, Mia Treve, Leen Dessein, Albert Balduyck, Rais Mareel, Monique Libeer, Emiel Damman, Romain Debaere, Monique Desmet, Jozef Verplaetse, Marc Meulenaere, Geert Coppens, Lydie Braekeveld, Vanzieleghem, Ria Vervaecke, J. Derycke, Van Maele, Willy Ostyn, Robin Reyntjes, dr. Lieven Maes, Marc Tournet, Jan Deweer, Yvan Demoor, Monique Lecompte, Malysse Arlette, J. Allemeersch, Jacqueline Deschamps, Maxim Veys.

Verontschuldigd: Antoon Lozie, Bouckaert Jozef, Erna Ghekiere, Marc Detremmerie, Chris Iemants, Josephina Vanderbeken, Christiane Degroote, Herman Verbeke, Frans Lefebvre.


Verwelkoming, mededelingen en varia

- De voorzitter verwelkomt de vergadering
- maandag 29 september “op de koffie” met Frank Galan om 14u30 in OC de Wervel 10 € koffie en taart inbegrepen. Leden van een seniorenvereniging aangesloten bij de OAR krijgen 3 € terugbetaald.
- De Branding organiseert op 7 oktober een koffienamiddag voor 50-plussers in OC de Vonke (van 14 tot 17 uur) met gastoptreden van Samantha – 6 € koffie en taart inbegrepen. Meer info Seniorencentrum “de branding’ – 056/36 40 30 – seniorencentrum@waak.be.
- Oproep voor vertegenwoordiger vanuit de OuderenAdviesRaad in het LST (lokaal steunpunt thuiszorg) en in de RIS (raad intercultureel samenleven). Leden van een seniorenvereniging aangesloten bij de OAR kunnen zich schriftelijk kandidaat stellen per brief of per mail (coördinaten zie boven)
- warme oproep om zich ook deze winter te laten inenten tegen de griep. 65 plussers vormen één van de risicogroepen. We vragen dan ook aan de vertegenwoordigers van de verschillende verenigingen om hier aandacht aan te besteden op een van hun volgende ledenvergaderingen. Folders te bekomen na de vergadering bij het verlaten van de zaal of bij de dienst welzijn op het stadhuis, digitaal materiaal op www.griepvaccinatie.be
- Voorstelling nieuwe blog door Norbert
Vanuit de werkgroep communicatie en in samenspraak met de dienst communicatie van de stad werd beslist om een blog te creëren. Norbert stelde zich voor als vrijwilliger om de blog te beheren. Op de blog komen teksten en zaken die de ouderen aangaan (mededelingen, verslagen van vergaderingen, evenementen, …..)
http://ouderenadviesraad.blogspot.be
- we hebben ook nog altijd een facebookpagina, en vragen aan alle facebookers onder jullie om deze te liken https://www.facebook.com/ouderenadviesraad
- de brochures “Liever overdag” en “Sporten overdag” zijn te verkrijgen na de vergadering bij het verlaten van de zaal en bij de dienst welzijn op het stadhuis.
- het verslag van vorige vergadering wordt goedgekeurd.


Verwelkoming schepen en OCMW-voorzitter Philippe De Coene.

- De schepen stelt het armoedebestrijdingsplan Kortrijk voor aan de hand van een filmpje.( http://www.kortrijk.be/stoparmoede/node/1989745 )
- De schepen geeft volgende toelichting bij de film:


- Ondanks Kortrijk bekend staat als een rijke regio is er een hoog percentage armoede. 18/100 kinderen worden geboren in armoede.


- We gaan de armoede benaderen met een nieuwe aanpak: we kunnen de inkomsten niet verhogen maar wel proberen om de uitgaven te beperken door oa. de oprichting van een dienst consumentenbescherming. Bij hoogoplopende rekeningen voor vb. elektriciteit, gas, telefoon, … kan deze dienst oa. onderzoeken of er goedkopere alternatieven zijn.
alles wordt opnieuw geformuleerd. Bedoeling om volledig overzicht van alle voordelen ter beschikking te stellen van de verenigingen die dit dan verspreiden onder hun leden. Verenigingen kunnen de link zijn tussen de stad en de mensen die het nodig hebben.
- veel ouderen eten niet goed of niet genoeg door bvb. beperkte financiële middelen, eenzaamheid, …. De dienst maaltijden aan huis wordt uitgebreid en het personeel wordt ook opgeleid om problemen bij de klant te detecteren.
- openen van een sociaal restaurant: in samenspraak met de horeca, toegankelijke plek waar men kan eten aan een tarief volgens inkomen. Systeem met gelijke pas voor iedereen waar de nodige gegevens op staan zodat anonimiteit en privacy gevrijwaard blijven.
- 5 vrijwilligersverenigingen die aan voedselbedeling doen mogen per vereniging één avond per week, bij Delhaize, de producten gaan ophalen die aan halve prijs zijn. Met deze producten kunnen dan terug ongeveer 150 volwaardige maaltijden samengesteld worden en verdeeld worden.
- meer en meer mensen kunnen hun ziekenhuisfacturen niet meer betalen en hospitalisatieverzekeringen zijn ook heel duur of kunnen niet door iedereen afgesloten worden. Samen met het OCMW, de mutualiteiten en het ziekenhuis wordt er gekeken voor een soort mini-hospitalisatieverzekering voor de mensen die uit de boot vallen.
- oprichten van wijkgezondheidscentra met dokters die werken met het derdebetalerssyteem.


- surPLUS door Maarten François
Via surPLUS kan je heel eenvoudig een fikse korting krijgen voor alles van sport, cultuur en vrije tijd. Ocmw cliënten en mensen met een inkomen lager of gelijk aan een leefloon krijgen 80% korting op de totale prijs. Mensen met een verhoogde tegemoetkoming (zie klevertje mutualiteit) krijgen 60% korting op de totale prijs. Dit kan ook als deze mensen deelnemen aan activiteiten georganiseerd door uw vereniging. Ook op het lidgeld kan men een korting krijgen. Hoe, bij wie aanvragen en meer info in de Kortrijkse buurthuizen, dienstencentra of via surplus@ocmwkortrijk.be.



Vraagstelling en suggesties


- Hoeveel percent van de inwijkelingen in Kortrijk zijn mensen in armoede?
Ong. 30 %. Op jaarbasis hebben we ongeveer 1000 dossiers voor een leefloon als alleenstaande.
Er wordt sterk ingezet op activering. Ieder dossier wordt nauwgezet onderzocht. Mensen uit andere culturen moeten de taal leren en wie geen werk heeft moet zich laten begeleiden naar werk. Wie zich hier niet kan in schikken verliest zijn uitkering. Er zijn wel uitzonderingen zoals mensen die niet kunnen werken door leeftijd of medische problemen.


- Hoeveel percent van het budget gaat naar armoedebestrijding? En hoeveel gaat er naar evenementen?
De schepen schat dit op 6 % en dat is meer dan vroeger. Bij navraag bij de dienst financiën gaat er budgettair 2,56 % naar evenementen.
Het organiseren van evenementen is ook belangrijk voor een stad. We moeten van onze stad een aantrekkelijke omgeving maken om meer jonge mensen en jonge gezinnen te lokken want onze stad vergrijst en verarmt.


- Hoe kunnen we de bevolking doen aangroeien?
zie voorgaande en door in te zetten op activering.


- Kan er geen overleg komen tussen de verschillende verenigingen rond armoede werken?
Dit overleg werd recentelijk opgestart.


- Er is sprake dat OCMW en stadsbesturen één zullen worden. Wordt het beleid van het OCMW hierdoor niet beknot?
In Kortrijk is dit geen probleem, het beleid van de stad en van het OCMW zijn op elkaar afgestemd. Alles gebeurt toch met hetzelfde geld waarom dan alles apart blijven doen.


- Buren voor buren is een zeer waardevol initiatief maar het blijft toch moeilijk om in bepaalde buurten mensen samen te krijgen en hiervoor warm te maken.


- Er moet meer groen komen in Kortrijk – parken en plekken waar men in alle rust kan vertoeven – ook dit brengt mensen bij elkaar.
Er staan enkele realisaties op stapel: Aanleg van een groot park op Kortrijk Weide - Verborgen groene hoekjes openbaar maken en achter de Tientjesstraat in Bissegem komt een bio-hoeve met veel groene ruimte.



Actieplan ouderen

Het actieplan ouderen wordt uitgedeeld. Dit plan is ook terug te vinden op de blog. Voor vragen over dit plan kan je Ann Van Damme contacteren. ann.vandamme@kortrijk.be of 056/27 72 84.


De voorzitter bedankt de schepen voor de uitleg en alle aanwezigen voor hun interesse en sluit de vergadering af.


Verslag: Veronique